Als podoloog behandelen we klachten aan de voeten of in hoger gelegen segmenten.

Deze klachten zijn vooral huid- en nagelproblemen.  Maar ook ongemakken en blessures ter hoogte van de onderste ledematen, die voortvloeien uit het foutief functioneren van de voet,  worden door ons behandeld.

Hierbij gaan we eerst op zoek naar de oorzaak van de problemen en vinden we zo een oplossing op lange termijn.

Dit kan bijvoorbeeld door aangepaste zolen, persoonlijk schoenadvies of podologische voetverzorging.

We hebben ook een belangrijke rol bij de behandeling van de voeten van patiënten met chronische ziekten zoals diabetes en reuma.

Podoloog Gistel

Elk onderzoek beginnen we met een uitgebreid vraaggesprek om zo de hulpvraag na te gaan en meer info te krijgen omtrent de klacht.

 

Voor we dan van start gaan met het onderzoek, worden steeds alle schoenen nagekeken.  Het schoengedrag kan namelijk een aandeel hebben in de oorzaak van de klachten.  Ook kijken we naar de slijtage van de schoenen.

 

Dan gaan we over naar het biomechanisch onderzoek waar we de bewegelijkheid en functionaliteit van de gewrichten meten, dit zowel belast als onbelast.

 

Na dit statisch onderzoek voeren we een dynamisch onderzoek uit.   Dit wil zeggen dat we op basis van video-analyse het stap- en looppatroon van de patiënt bekijken.

 

Na het doorlopen van alle voorgaande stappen, bespreken we samen met de patiënt wat de mogelijke oorzaken zijn en hoe we de klachten kunnen behandelen.

Podologische zolen helpen bij het verbeteren van de stand van het lichaam.  Ze hebben als doel de voeten te corrigeren, pijn te verminderen en overbelastingen ter hoogte van de onderste ledematen tegen te gaan.

Ze worden gemaakt vanuit een afdruk met de voet in zijn optimale positie, dit via een 3D voetscan.  Deze individuele afdruk dient als basis om dan als podoloog de zolen uit te tekenen en door het Borginsole labo te laten vervaardigen.

Borginsole
podologie

Hieronder verstaan we het verzorgen en knippen van de nagels, ook het behandelen van ingegroeide nagels en kalknagels.

Verwijderen van eelt, wegnemen van likdoorns en wondzorg aan de voeten, behoort ook tot het werkveld van een podoloog.

Aangezien een goede voetverzorging uiterst belangrijk is bij diabetespatiënten, is het voor hen ook aangeraden om op regelmatige basis op consult te gaan bij een podoloog.

Om een abnormale scheefstand van de tenen te corrigeren of om de tenen te beschermen tegen wrijving, kan overgegaan worden op siliconetherapie.

Praktische info

Wat breng je mee?

Voor een biomechanisch onderzoek?
  • Korte short
  • Verschillende schoenen die je reeds gedragen hebt (zoals werkschoenen, sportschoenen,..)
  • Je eventuele huidige zooltjes
  • Voorschrift indien van toepassing

 

Voor podologische voetverzorging:
  • Lijst van medicatie of zalven die je reeds gebruikte voor je voetklachten
  • Indien diabetes: voorschrift huisarts